شاید فقط گاهی هوس مزه ماهی جنوب به سرتان میزد؛ اما ماهی جنوب فقط در طعم لذیذ خلاصه نمیشود. با مصرف ماهی جنوب، تا حد بسیار زیادی به سلامتی خودتان کمک میکنید.خوشبختانه امروز دیگر برای تهیه ماهی تازه، نیازی به سفر تا فرسنگها دورتر از خانهتان نیست! برای خرید انواع ماهی تازه جنوب، روی ماهی دریا حساب کنید و ماهی تازه و صید روز را در کمترین زمان، از هر کجای ایران، درب منزل خود تحویل بگیرید.
البته این پروسه همینجا تمام نمیشود. شما باید انواع ماهی جنوب را بشناسید. باید بدانید که دقیقاً کدام ماهی برای سلامتی شما مناسب است و همچنین، کدامیک به خوشمزه ترین ماهی جنوب مشهورند.
بعد از اینکه ماهی مورد نظر خودتان را برای خرید انتخاب کردید، حالا باید طرز تهیه غذا با ماهی خوشمزه جنوب را یاد بگیرید. مثلاً میتوانید کتلت ماهی درست کنید، یا طرز تهیه قلیه ماهی معروف را یاد بگیرید و در مهمانیهایتان، مهمانان را به شدت خوشحال کنید!
یک نکته کوچک درباره طبخ ماهی هم بگویم؛ اولین و ضروریترین موردی که شما باید بدانید، تازه بودن ماهی است. همانطور که میدانید، نصف خواص یک ماهی، به تازه بودن آن است. پس بد نیست سری به مقاله دیگر ما هم بزنید و با تفاوت بین ماهی تازه و ماهی منجمد آشنا شوید. یادتان باشد که وقتی ماهی میماند و منجمد میشود، همه خواص خودش را از دست میدهد؛ خواصی که میتواند به بهبود عملکرد فیزیکی و روانی شما کمک کند.
ما در مقاله امروز، انواع ماهی جنوب را معرفی میکنیم و خواص و روشهای پخت آن را به شما میگوییم؛ البته تنوع ماهیهای جنوب خیلی زیاد هست و برای لیست کردن تکتک آنها، نیاز به یک کتاب 200 صفحهای دارم که حدس میزنم در حوصله شما هم نگنجد. پس فعلاً به معرفی 9 تا از بهترین و خوشمزه ترین ماهی های جنوب میپردازم.
ماهی تن ( ماهی هوور ) | Longtail Tuna
بیشتر افراد، ماهی تن را بهخاطر کنسرو تن ماهیای که در فروشگاهها وجود دارد، میشناسند. چون بیشتر کنسروهای ماهی، از ماهی تن تهیه میشوند.
ماهی هوور یا سهوا (به گویش بومی)، همان ماهی تن است که گوشتی به رنگ قهوهای تیره و شکلاتی دارد. البته جمله درستتر این است که ماهی هور، یکی از انواع ماهیهای تن است که از آن کنسرو تهیه میشود. برخلاف دیگر انواع ماهی که رنگ گوشتشان سفید است، ماهی تن بهعلت گوشت پرخونی که دارد، تیرهرنگ است.
گوشت این ماهی، علاوهبر اینکه پرخون است، دارای میزان زیادی از میوگلوبین (پروتئینی که آهن قرمز در خودش دارد) است و همچنین مانند گوشت بقیه ماهیها هم، سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 است.
مصرف ماهی تن، تاثیر زیادی در عملکرد مغز دارد. مثلاً گوشت این ماهی دارای ویتامین B6 است که خلقوخوی افراد را نرمتر و مهربانتر میکند. همچنین میزان اضطراب و عصبانیت را کاهش میدهد. چون مصرف آن موجب کاهش استرس میشود و ضربان قلب را تنظیم میکند.
شاید شما فکر کنید که مزه ماهی تن را بهخاطر کنسرو آن چشیدهاید و میدانید. اما سخت در اشتباهید! مزه این ماهی، هنگامی که تازه از دریا صید شده و به دست شما میرسد تا آن را بپزید، بسیار متفاوت است. یکی از خوبیهای این ماهی، تیغ (خار) کم آن است.
فروشگاه ماهی دریا، امکان تهیه ماهی تن را بهصورت مستقیم از دریا فراهم کرده است. پس از این که ماهی صید شود، در یخ قرار داده میشود و به مقصد ارسال میشود تا افراد بتوانند از ماهی تازه تن بخورند و لذت ببرند.
شما میتوانید ماهی تن را سرخ کنید یا در فر قرار دهید تا پخته شود. سالمترین نوع پخت این ماهی، پخت در فر است. البته جنوبیها با ماهی هوور، قلیه ماهی هم درست میکنند که خیلی خوشمزه است. پیشنهاد میکنم که شما هم یک بار آن را تجربه کنید.
ماهی شیر (چنعت) | Narrow-barred Spanish mackerel
ماهی شیر هم یکی از خانوادههای ماهی تن است. احتمالاً نام این ماهی را زیاد شنیده باشید یا حتی مزه آن را چشیده باشید. یکی از خوشمزهترین انواع ماهی جنوب، همین نوع از ماهی است؛ یعنی ماهی شیر.
ماهی شیر، نامهای بومی دیگری مثل کناد، خیاط، درک و چنعت که گویش قشمی است، هم دارد. همانطور که از روی عکس مشخص است، این ماهی رگههای عرضی تیرهرنگ دارد که کمی آن را شبیه ماهی قباد میکند، اما کمی از ماهی قباد هم بزرگتر است.
ماهی شیر، همانند دیگر انواع ماهی تن، اصلاً خار (تیغ) ندارد. اگر مزه آن را نچشیدهاید و نمیدانید، احتمالاً چیز مهمی را از دست دادهاید. چون مزه ماهی شیر، بسیار مشهور است و ارزش اقتصادی خوبی به آن داده است.
شما میتوانید پس از خرید ماهی شیر و دریافت آن درب منزل، آن را بهصورت رولتی یا کالباسی خرد کنید. اگر میخواهید از ماهی شیر برای قلیه ماهی استفاده کنید، بهتر است آن را بهصورت درشت برش بزنید و اگر قصد دارید آن را سرخ کنید، قطعات ریزتر را به شما پیشنهاد میکنم. اگر ماهی شیر را دو تا سهبار در هفته، در برنامه غذایی مادران باردار و شیرده قرار دهید، تاثیرهای مثبت آن را خواهید دید. مثل بهبود رشد جسمی و ذهنی جنین. همچنین، بهعلت حضور یُد در ماهی، متابولیسم مواد انرژیزا در بدن افزایش مییابد. درنتیجه، افرادی که به گواتر مبتلا هستند و از کمبود ید رنج میبرند، با مصرف ماهی، تا حد زیادی از ضعف در بدن خودشان، میکاهند.
ویتامینهای موجود در ماهی شیر، B12، A و C هستند. فسفر و کلسیم هم مواد معدنی موجود در ماهی شیر هستند. گوشت ماهی شیر، میتواند نقش مهمی در مقابله بدن با رادیکالهای آزاد داشته باشد و همچنین از ابتلا به سرطان پیشگیری کند.
ماهی حلوا سفید | White Pomfret or Silver Pomfret
ماهی حلوا، در دو نوع حلوا سفید (White Pomfret or Silver pomfret) و حلوای سیاه (Black Pomfret) وجود دارد. این ماهی استخوانی است، اما استخوان آن بهآسانی از گوشت ماهی جدا میشود. نام بومی خوزستانی ماهی شیر، ماهی زبیدی است.
ماهی حلوای سفید، دارای کلسترول، ویتامین، امگا 3 و پروتئینهای بسیاری است که برای بدن شما مفیدند. سالمندان میتوانند برای بیماریهای گوارشی خود که به مشکلهای اسید معده و هضم غذا مرتبط میشود، از مصرف ماهی حلوای سفید جنوب برای بهتر شدن عملکرد بدنشان استفاده کنند.
بعد از خرید ماهی حلوا سفید، آن را بهصورت شکمپر سرخ کنید و از مزه خوب آن لذت ببرید. همچنین میتوانید آن را به شکل تهچین هم بپزید. در هر دو صورت، شما یک غذای خوشمزه خواهید داشت.
ماهی حلوا سیاه | Silver Pomfret
شاید برایتان جالب باشد که بدانید، ماهی حلوا سیاه برعکس ظاهر نازیبایش، گوشت سفت و خوشمزهای دارد!
ارزش غذایی این ماهی هم، تا حدی مشابه ارزش غذایی ماهی حلوای سفید است. ماهی حلوای سیاه، دارای ویتامینهای A و D، و سرشار از ویتامین B12 هم هست. این ویتامینها، برای سیستم عصبی بدن بسیار ضروریاند.
شاید ماهی حلوای سیاه، به لطافت ماهی حلوای سفید نباشد، اما گوشت بسیار خوشمزهای دارد. شما میتوانید پس از خرید ماهی حلوای سیاه، آن را بهصورت سرخکردنی، قلیه ماهی و ماهی شکمپر در فر بپزید.
ماهی راشگو | four-finger threadfin
ماهی راشگو (Four Finger Threadfin)، یکی از پرطرفدارترین انواع ماهیهای جنوب است. لقب آهوی دریا، برای ماهی راشگو است، چون یکی از زیباترین ماهیهای دریای جنوب است. البته، دلیل پرطرفدار بودن ماهی راشگو، گوشت لذیذ و خوشمزه آن است.
نامهای بومی ماهی راشگو، راژگو و طاهر است که در برخی بنادر آن را به این نامها میشناسند. گوشت لذیذ و ترد این ماهی، آن را برای سرخ کردن و کبابی مناسب میکند. البته شما میتوانید آن را بهصورت تهچین بندری و شکمپر هم بپزید. در هر صورت، چیزی از مزه خوب آن کم نمیکند.
با کمک اسیدهای چرب امگا 3 و پروتئینی که در ماهی راشگو وجود دارد، میتوانید از میزان استرس خود بکاهید. این ماهی کالری کمی دارد؛ پس نیازی نیست نگران خرید ماهی راشگو باشید. وقتی این ماهی را بپزید و بخورید، هم از مزه لذیذ آن استفاده میکنید و هم به بدنتان لطف بزرگی میکنید و غذای مفیدی به آن میرسانید.
میش ماهی | Blackspotted Croaker
میش ماهی یا ماهی کِر (به گویش بومی)، یکی از درشتترین انواع ماهیهای جنوب است.
یکی از پرخواصترین انواع ماهیهای جنوب که به رشد کودکان و تقویت بدن مادران باردار، کمک زیادی میکند، ماهی میش است. ماهی میش پروتئین بسیار زیادی دارد و مصرف آن برای بدن بسیار مفید است. فلوئور، یکی از مهمترین املاحی است که در این ماهی وجود دارد و به سلامت و استحکام دندانها، و پیشگیری از پوسیدگی دندان شما کمک میکند.
تیغ میش ماهی کم است و گوشت فیله مناسبی دارد. بنابراین برای سرخ کردن، قلیه ماهی و کباب کردن، انتخاب مناسبی است. این ماهی یکی از کمیابترین ماهیهای خوراکی جنوب است. ولی شما میتوانید خرید ماهی میش را بهصورت آنلاین در هرجای دنیا انجام دهید و آن را درب منزل خود، دریافت کنید.
ماهی سرخو | John’s Snapper
ماهی سرخو، همانطور که از نامش پیداست، بدن سرخی دارد. نامهای بومی آن آگال و حمرو هستند. اگر 100 گرم از این ماهی را بخورید، حدود 58% از پروتئینهای مورد نیاز روزانه بدنتان را تامین میکنید. مقدار کالریهای 100 گرم از ماهی سرخو، حدود 140 کیلوکالری است.
طعم گوشت ماهی سرخو بینظیر است و آنقدر خوشخوراک است که طرفداران بسیار زیادی دارد. این ماهی یک منبع غنی از ویتامینهای B12 و B6 است. همچنین املاح مفیدی مثل فسفر و پتاسیم دارد که سطح هموسیستئین را کاهش میدهد و درنهایت منجر به کاهش خطر پارگی عروق خونی شما میشود.
اسید چرب امگا 3، مهمترین نوع اسید چربی است که در این ماهی وجود دارد. با مصرف این ماهی، میزان کلسترول خون شما کاهش مییابد و چربیها در شرایین شما رسوب نخواهندکرد. همچنین، عملکرد ماهیچههای قلب شما را تنظیم میکند و از خطر حملههای قلبی و حتی مرگ میکاهد.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید روحیه شما با خوردن این ماهی خیلی بهتر میشود! چون ماهی سرخو حاوی یک اسید آمینه مهم بهنام تریپتوفان است. تریپتوفان، پیشساز سروتونین (هورمون شادیبخش) است که خلقوخوی شما را بهبود میبخشد.
با خرید ماهی سرخو و مصرف آن، میتوانید سیستم ایمنی بدنتان را هم تقویت کنید. چون ماهی سرخو مقدار زیادی از آنتی اکسیدان سلنیوم را دارد. این آنتی اکسیدان هم به تقویت سیستم ایمنی بدن و افزایش باروری کمک میکند.
ماهی هامور | Orange spotted grouper
ماهی هامور که نام بومی آن ماهی حمور هم هست، گوشت سفتی دارد، اما بسیار لذیذ و خوشمزه است. این ماهی هم مانند بقیه ماهیها، دارای فسفر کافی و میزان زیادی پروتئین و ویتامین است که نیاز ضروری و روزانه بدن را رفع میکند.
ماهی هامور را میتوانید پس از خرید بهصورت کبابی و قلیه ماهی بپزید و میل کنید. گوشت سفت آن بعد از پختن، کمی نرمتر میشود و به رنگ سفید درمیآید.
دیدگاه خود را بنویسید