1- دریاچه مارمیشو
در ۴۵ کیلومتری غرب شهر ارومیه در استان آذربایجان غربی ایران قرار دارد. مارمیشو در ۳۷ درجه عرض شمالی و ۴۴ درجه طول شرقی واقع شده و در نزدیکی مرز ایران و ترکیه است. مساحت این دریاچه ۵ هکتار است. درختان صنوبر، بلوط و گردو ازجمله پوشش گیاهی اطراف دریاچه هستند. برای رفتن به مارمیشو باید از روستاهای پسان، بانی و هلانی در ۴۵ کیلومتری شهر ارومیه رد شد.دریاچه مارمیشو با وسعت 5 هکتار و عمق 50 تا 60 متر است که زیستگاه ماهیان کپور، قزلآلاهای بومی، شیربت و زردپر میباشد.
البته در سال های اخیر به دلیل ماهیگیری بیش از اندازه در این مکان، ماهیگیری ممنوع اعلام شده است و حضور در مارمیشو تا ساعت ۶ بعد از ظهر ممکن است و بعد از ساعت ۶ جاده ورودی توسط هنگ مرزی بسته می شود. مارمیشو بر اثر زمین لرزه و سد کوه در مسیر آبهای مرزی ایران و ترکیه به وجود آمدهاست. در سالهای اخیر به دلیل جاری شدن سیل و پر شدن دریاچه با شن و ماسه سیلاب عمق و مساحت این دریاچه به شدت کم شدهاست. از دیگر عوامل تخریب فرسایشی دریاچه میتوان به بیتوجهی مسئولین اشاره کرد. نام دریاچه از مارشیمون بنیامین، رهبر مسیحیان آشوری ارومیه گرفته شدهاست.
2- سد طالقان
سد طالقان، سدی مخزنی است در 120 کیلومتری شمال غربی تهران و در جنوب رشته کوههای البرز در دره طالقان قرار گرفته است. به منظور انتقال آب طالقان به دشت قزوین، در سال ۱۳۴۸ ساخت سد انحرافی سنگبان در طالقان و تونل انتقال آب به طول ۹ کیلومتر تا زیاران و سد انحرافی زیاران و مجموعه کانالهای آبیاری دشت قزوین آغاز شد. در همان سالها، مطالعاتی پیرامون سد مخزنی جهت ذخیره سیلابهای بهارهٔ رود طالقان نیز انجام شد، اما ساخت آن با توجه به شرایط کشور ایران، تا سال ۱۳۸۱ به تعویق افتاد. در فروردین سال ۱۳۸۱، عملیات ساخت سد مخزنی طالقان آغاز شد و در سال ۱۳۸۵ به بهرهبرداری رسید. یکی از پرطرفدارترین مناطق ماهیگیری در ایران با مساحتی حدود 1300 کیلومترمربع است. ماهیهای سد طالقان عبارتند از: کپور، قزل آلای رنگین کمان و زردپر
3- رودخانه ارس
اَرَس (ارمنی: آراکس ؛ در ترکی آذربایجانی: آراز) ، نام رودی پرآب و خروشان است که از کوههای بینگول در منطقه آناتولی ترکیه سرچشمه و پس از پیوستن رود آرپا، مرز مشترک ایران با نخجوان، ارمنستان و جمهوری آذربایجان را تشکیل میدهد. سرانجام در منتهیالیه شمالی استان اردبیل(شهرستان پارسآباد) وارد جمهوری آذربایجان شده و به رود کورا میریزد. این رود ۱۰۷۲ کیلومتر طول دارد. رود ارس در پی عهدنامه ترکمنچای از اول اسفند ۱۲۰۶ به عنوان مرز ایران و امپراطوری روسیه برگزیده شد و تمامی مناطق شمال این رود از ایران جدا و به خاک روسیه افزوده شد. بعدها ایران و اتحاد شوروی با همکاری همدیگر سدی در ناحیه پلدشت به نام سد ارس بنا کردند. سپس سد خداآفرین به صورت مشترک با جمهوری آذربایجان بر روی رود ارس احداث شد و هم اکنون سد قیز قلعهسی به صورت مشترک با جمهوری آذربایجان بر روی رود ارس احداث میشود. بر روی ارس تا کنون پنج پل نیز ساخته شدهاست که عبارتنداز: پل آهن جلفا، پل شوسه جلفا، پل پلدشت، پل خداآفرین و پل نوردوز در مرز ارمنستان. حدود ده گونه ماهی در رودخانه ارس است که حدود 6 نوع آنها بزرگتر و مقاومتر نسبت به سایر ماهیها هستند. این ماهیها عبارتند از: ماش ماهی، اسبله یا گربه ماهی، فیتوفاگ یا کپور نقره ای، زردپر، سوف و کپور.
4- تالاب بین المللی چُغاخور
تالاب بینالمللی چُغاخور، تالابی در شهرستان بروجن در استان چهارمحال بختیاری است. این تالاب با مساحتی حدود ۲۳۰۰ هکتار در دامنه ارتفاعات برآفتاب و کلار (۳۸۳۰ متر)، در مسیر جاده شهرکرد-اهواز قرار گرفته است. ویژگی منحصر به فرد تالاب ، وجود نوعی ماهی از خانواده گامبوزیا (کپوردندان) در این مکان است. در تابستان دیدن عشایر و روستاهای اطراف چغاخور بسیار لذت بخش است. به تازگی میخواهند از جایی که فرسایش آبی بالاست آب را به این تالاب منتقل کنند و به این ترتیب آبی که وارد تالاب خواهد شد پر از رسوب است. اگر این آب داخل تالاب بیاید علاوه بر این که ارتفاع آب بیش از شش متر میشود و ویژگی تالابی چغاخور از بین میرود، خسارات دیگری هم وارد میشود. خود آب با این سرعتی که وارد تالاب میشود یک جریان رودخانهای درست میکند که به دلیل جریان تند آب کل اکوسیستم تالاب را از بین خواهد برد. علاوه بر این، آن رسوباتی که با حجم زیاد وارد تالاب میشود، کل رویشگاه کف تالاب را از بین میبرد. منشا آب و هواى تالاب چغاخور، توده هواى پرفشار اروپا، توده هوایى مدیترانهاى، توده هوایى قطبى از شمال کشور و تودههاى هواى حاره بحرى است. منابع آبى تالاب چغاخور نزولات جوى و چشمههاى حاشیه کوه کلار میباشد. ماهیهای تالاب چغاخور عبارتند از : عروس، ماهى گورخرى، آمور، زرده پر، کپور، فیتوفاک.
5- سد کارون 4
سد کارون ۴، سدی در شهرستان لردگان از توابع استان چهارمحال و بختیاری است .این سد بر روی سرشاخه های اصلی رودخانه کارون از جمله رودخانههای ارمند و بازفت احداث شدهاست. در حال حاضر از این سد میتوان به عنوان بزرگترین سد دو قوسی خاورمیانه نام برد. این سد در حد فاصل مسیر لردگان به دهدز قرار دارد ، که در تیرماه سال ۱۳۹۰ توسط رئیسجمهور وقت افتتاح شد. پل کارون ۴ بر روی همین سد ساخته شده است که استان چهارمحال و بختیاری را به استان خوزستان وصل می کند. این سد از چندیدن نوع ماهی مختلف برخوردار میباشد که از جمله انها میتوان به : سونگ ، شیربت ، کپور ، قزل آلای رنگین کمان ، زردپر ، مار ماهی ، ماهی سفید رودخانه ایی ، ساردین ، مار ماهی ، گربه ماهی اکواریومی اشاره کرد.
دیدگاه خود را بنویسید